• Liora Houbara

מדריך ריבות ושימורי סוף הקיץ

עודכן ב: 28 מרץ 2019


לשמור את הקיץ בצנצנת

סוף הקיץ הוא זמן מצוין להכנת ריבה. מחירי הפירות אינם גבוהים והריבה תביא אלינו ניחוחות קיץ גם כשירד גשם. צנצנת ריבה ביתית תהיה מתנה נפלאה לקראת החגים כשנגמרים הרעיונות למתנה. גם רטבים אחרים כמו צ'טני הם דרך נפלאה לשמר את טעמי הקיץ לקראת החורף. שימור הפירות והירקות, הכנת רטבים, מחמצים וריבות התפתח כדי לתת מענה לצריכת ירקות ופירות בעבר (בעונות בהן לא היו מצויים), כשאמצעי הקירור לא היו זמינים. לכם השתמשו אז בסוכר, מלח, חומץ או אלכוהול לצורך השימור. בדרך מסורתית זו אנו נמנעים משימוש בחומרי שימור מלאכותיים אבל אז יש לתת את הדעת על נושא הקרישה והשימור.

אפשר להשתמש גם בזרעי צ׳יאה, שמעניקים מרקם ג׳לטיני לריבה.

לגרסה ללא סוכר - אני בחרתי להחליף את הסוכר בממתיק טבעי כגון דבש, אגבה או מייפל סירופ איכותי. כך שהריבה עדיין מתוקה וטעימה ואין בה טיפת סוכר!

בכל מקרה, את הריבות האלה יש לשמור במקרר.



איך מכינים ריבות מופחתות סוכר בבית?

כשמדובר בריבות, ברוב המתכונים מוסיפים כמות גדולה של סוכר (1 קילוגרם סוכר לכל קילוגרם פרי) כדי לתת לריבה אפקט משמר ומקריש. אפשר להפחית את כמות הסוכר אפילו לכדי מחצית ובכך לחסוך כמובן קלוריות וסוכר, והטעם, תאמינו או לא, נשאר מתוק מאוד. כדי לעשות זאת ועדין לקבל את אפקט הקרשה, נשתמש בתוספת פקטין בנוסף על המצוי בפירות עצמם. הפקטין הוא משמש חומר מקריש ומשמר כאחד וניתן לרכוש אותו בחנויות התבלינים.

מה חשוב לזכור כשמכינים ריבות ביתיות?

בישול - מבשלים ריבות בסיר עם תחתית עבה לא מאלומיניום המאפשר בישול מהיר יחסית עם כמות נוזלים מינימלית. עיקור הצנצנות - כדי לשמר ריבות או רטבים ללא חומרי שימור יש להקפיד על עיקור של הצנצנות ושימור שלהן למקרר. מאחר שלא מוסיפים לריבות חומרי שימור מלאכותיים, חשוב מאוד לעקר את הצנצנות שבהן משמרים, כדי למנוע הופעת בקטריות לא רצויות ואף מסוכנות.

איך מעקרים? כדי לעקר את הצנצנות יש לשפוך לתוכן מים רותחים ולהשהות למשך 15 דקות. לאחר מכן ליבשן לחלוטין לפני המילוי בריבה. גם את המכסים יש לטבול במים רותחים וליבש. איך שומרים ? הריבה תשמר במקרר לפחות 3 חודשים במקרים רבים אפילו חצי שנה.

ומה עם הבריאות?

כן, גם בריאות יש בשימורים ביתיים. חומרים טבעיים רבים המצויים בירקות ובפירות לא מאבדים את העשתונות בבישול וממשיכים לעשות לנו רק טוב גם מתוך צנצנות הרוטב והריבה.

כמה דוגמאות לכאלה: פלבנואידים – חומרים בצבעים הכחולים- אדומים- סגולים המצויים בפירות יער (מתאים לריבות וחומץ פטל) ובאחרים וידועים כמגני הגוף מפני סרטן ומחלות לב. תרכובות אינדול – המצויות בכל משפחות הכרוביים כמו כרוב, כרובית, ברוקולי וגם לפת וכלרבי (מתאימים להחמצה) ידועות כלוחמות מסורות במחלת הסרטן שום ובצל על שלל החומרים הנפלאים שהם מכילים – חלק מאותם חומרים ממשיכים לתפקד גם כשהם משמשים בתיבול לחמוצים. חלק מהחומרים עוברים גם לנוזל ההחמצה ומשם נספגים גם בירקות המוחמצים עצמם. לייקופן – האדום של העגבניה, רימון, אשכולית אדומה ואדומים אחרים , לא זו בלבד שתוקפו לא פג אלא שהוא הופך זמין יותר לגוף דווקא ככל שנתעלל בעגבניות, נרסק, נכתוש ונוציא להן את המיץ. הוא ידוע כחומר אנטי סרטני חשוב מאוד. בנוסף הוא מוריד את רמות הכולסטרול הרע. בטא קרוטן – הפיגמנט הכתום של גזר (במחמצים), דלעת, בטטה ומנגו (בצ'טני) – גם הוא בא לידי ביטוי לאחר שימור והחמצה. כל הקרוטנים מאיטים הזדקנות, מקטינים סיכון לסרטן ומגינים על הלב.


ריבת פירות סוף הקיץ

רצוי לבשל ריבה בסיר בעל תחתית עבה במיוחד, מה שמאפשר בישול מהיר יחסית ומונע חריכה. כמו כן הוא מונע צורך בתוספת נוזלים בתהליך הבישול מה שמקל על הקרישה. בכל מקרה יש לעקר את הצנצנות לפני המילוי ולשמור את הריבה בקירור.



800 גרם ריבה - 8 קלוריות לכפית

החומרים:

  • 700 גרם פירות אפשר לבחור פרי אחד או לשלב מספר פירות, שקוך ללא קליפה וגרעינים (תותים פירות יער אפרסקים תפוחים וכו)

  • 2 כפות צ׳יאה (או 30 גרם פקטין)

  • 2-4 כפות דבש או אגבה או סירופ מייפל איכותי

  • אופציונלי להוסיף מעט מהבאים לפי הטעם -

- חומץ בלסמי (מתאים יותר לריבות כמו פירות יער ותותים)

- ג׳ינג׳ר וקינמון (מתאים יותר לפירות כמו אפרסקים תפוחים ואגסים)

- וניל

- גרד קליפת לימון או תפוז

אופן הכנה: 1. מקלפים ומגלענים את הפירות.

קל יותר לקלף את הפירות אחרי חליטה של 10 דקות במים רותחים.

2. חותכים לחתיכות לפי טעמכם. ככל שהחתיכות גדולות יותר הן ישארו שלמות גם בריבה עצמה. שמים את הפירות הרחוצים בסיר, מוסיפים את הממתיק (דבש או אגבה או מייפל, אבל אם בחרתם להשתמש בפקטין אל תוסיפו עדיין!) ואת גרד קליפת הלימון או התפוז אם בחרתם, סוגרים את המכסה ומבשלים 15 דקות על אש קטנה.

3. פותחים את הסיר מועכים מעט את הפירות ומוסיפים את אבקת הפקטין אם בחרתם להשתמש. מערבבים היטב בכף עץ ומבשלים שוב במכסה מכוסה 5 דקות. אם רוצים ריבה במרקם חלק אפשר לעבד במיקסר מוט בשלב זה.

4. לאחר מכן יש להביא את הריבה לרתיחה ולבשל מספר דקות.

בשלב זה יש לבדוק אם הריבה מוכנה. עושים זאת ע"י טפטוף מספר טיפות ריבה על צלחת קרה שהושהתה מספר דקות במקרר.

מניחים לריבה להצטנן ובודקים את היא מספיק נוקשה. אם לא, יש לבשל עוד ולבדוק שוב.

5. בסיום הבישול מצננים את הריבה מעט. מעבירים לצנצנות מעוקרות כשהריבה עדין חמה ומניחים לה להצטנן בתוך הצנצנות כאשר הן מכוסות בנייר פרגמנט.

לאחר צינון מלא יש להסיר את נייר הפרגמנט, לסגור את הצנצנות היטב ולהעביר לאחסון במקרר. מומלץ לרשום תאריך על הצנצנות.



צ'טאני מנגו וג׳ינג׳ר

צילום - ענבר חוברה


הצ'אטני הוא רוטב תיבול בטעמים חמוץ – מתוק העשוי מתערובת של פירות, ירקות ותבלינים. התבלינים, החומץ והמלח משמשים גם כחומר שימור וכך אפשר להשתמש בו לאורך זמן לתיבול מזון או הגשה. לא לשכוח לעקר את הצנצנות לפני המילוי ולשמור במקרר.



300 גרם צ׳אטני - כפית צ'אטני מכילה 8 קלוריות

חומרים:

  • 2 מנגו בינוניים

  • 1 כף חומץ תפוחים

  • 1.5 כוס עשבי תיבול מיקס (טריים) נענע וכוסברה

  • 1 כף דבש טהור

  • 2 כפיות שורש ג׳ינג׳ר טרי, קצוץ

  • 0.25 כפית אבקת צ’ילי

  • 0.5 כפית צפורן טחון

  • 1 כפית תבלין כוסברה טחון

  • מלח לפי הטעם

אופן ההכנה: קולפים ומגלענים את המנגו. חותכים לקוביות קטנות. מעבירים לקערה.

מוסיפים את כל שאר החומרים למעבד מזון או בלנדר ומעבדים עד שמתקבל מרקם אחיד.

שומרים בקירור. נשמר חודשיים – 3 חודשים במקרר.

המדריך פורסם במדור שף בריא של ליאורה חוברה בגליון שף אוגוסט 2006




רוצים מתכון ללחם מושלם לכל הריבות?

לחם פסטו מרגש עם עגבניות מיובשות

לחצו כאן או על התמונה למתכון המלא


רוצה לדעת איך אפשר לשלב מתכונים טעמים בדיאטת הרזיה?

אני מזמינה אותך להכיר את תפריטי ההרזיה הבריאים שלי

כל הפרטים בלחיצה כאן או על התמונה



אשמח לכל תגובה או שאלה, וגם לשמוע איך יצא, מתחת למתכון בתגובות הפייסבוק אהבתם את המתכון? שתפו

רוצים לקבל מתכונים למייל ? הרשמו כאן

#naturallysweet #עוגותמתוקיםוקינוחים #טבעוני #צמחוני #קיץ #dietrecipe #Recipe #recipes #sugarfree #ממרחים #spreads

Follow Me on Social Media

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Twitter Icon

© Liora Houbara

כל הזכויות שמורות לסודות בריאות ואושר של ליאורה חוברה.

המידע באתר אינו מהווה התויה רפואית. תמיד יש להתיעץ בכל נושא רפואי עם גורם רפואי מוסמך כמו רופא או דיאטנית קלינית.

תקנון האתר

בניית האתר ועיצוב - ענבר חוברה

לאתר של ענבר

צילום - עודד חוברה / ליאורה חוברה / ענבר חוברה

לעמוד הפייסבוק של עודד